Hírek   |   Novellák   |   Regények   |   Az iróról

4. A razzia


Jóstét, csillagosat! Leülni!

Na, kérem alássan ma esti eligazításunk a feladatmeghatározódásról fog szólani. Ma, kérem elindulunk, merthogy razzia lesz. Összehangolt. Ezt jól jegyezzék meg, mert a rádiók ellenben nem lesznek összehangolva, mivelhogy nem lehet. Én meg az Őragy úr innen az ügyeletről fogunk korrodálni. Ennek... Mi? Koordinálni? Há' mit végzett maga, szabadegyetemet?! Megmondtam, hogy nem szabad! Nem véletlenül tanultam végig én is egész életemet, míg elvégeztem mind a kilenc különböző osztályt. Tanuljon maga is, aztán majd ide állhat a pulpitusra. Majd ha ide áll, maga lesz az ideál, de addig én vagyok! Korrodál! Megnéztem a szótárban, és higgye el, én vagyok az okosabb, már a K-nál tartok.

Na, szóval mi innen korrodálunk, maguk meg elindulnak az éjszakába. Felszerelés: pisztoly, gumibot, bilincs, láthatósági mellény. Hála istennek, mióta a kukások, meg az összes hegyi móc ezt használja, olyan, mintha ezer rendőr lenne az utcán. Ezért nem is biztos, hogy maguk kellenek. Ők óccsóbbak. Apropó mellény, a héten meg mit látok? Megyek az autómmal Tass felé, oszt a falu szélén Favorit, fénylik a két első ülésről a mellény, na, mondom, satufék! Hát az ördögadták nem ráterítették az üléstámlára a mellényt! Ember meg sehol! Biztosan ebédelnek babgulyásilag végleg eredetben. A hétszázát! Mekkora ötlet! Ember se kell a megelőzéshez. Be is adom újításnak. Azt már nem is mondom, hogy a kocsi is polgárőrség feliratú volt. Na, kérem, ez már a vég, mikor az önkéntes is csak mímeli a munkát.

Szóval a razzia. A "Repedt Fazék"-ban kezdünk, a kisebbségi mulatóban. Sötétedés előtt oda kell érni, mert utána már esélyünk sincs, beolvadnak. Olyanok ők, mint a Vuk: legjobb barátjuk a sötétség. És viszik is a tást rendesen, most, hogy jobban belegondolok. Bilincs legyen maguknál, ha menekülni kell, azzal össze tudják fogatni a bejárati védőrácsot, míg bemenekülnek a kocsiba. Ne nézzen így, Kálmán, ne nézzen így tátott orcával bambán, még belefial a mókus a szájába! Mit nem ért? Hogy akkor minek kell odamenni? Erődemonstrum lesz! Mi? Nézze, én se értem, de aszonták, az kell, én meg hivatalból egyetértek vele. Értve vagyok?!

Na, a következő hely a "Piros 1500"-as italbolt. Ott fognak körözöttet találni, tulajdonképpen szabadon választható, hogy kit hoznak be, mindenki priuszos. Mi a múltkor csak bekiabáltunk, hogy tíz percük van eldönteni, hogy ki hagyja el a házat. Hála istennek a Csupati kályhacsöveit éppen hazafelé szállítottuk, aztán ahogy kilógott a csomagtartóból, csak úgy szalad vissza a kis Rézműves gyerek a pult mögé, hogy "Idesápám, há' kátyúsávál gyüttek, végünk ván, mint a Dálásznák!" Kinézett az apja, oszt bölcsen mondotta is neki, "no, fiam, ki köll adni valakit, mert túlerőben vannak a tekszaszréndzserek." Időt kértek tőlem, meg a döntéshez egy doboz cigit. Ezt adtam is nekik, de sokat sejtetően hozzátettem tekszaszréndzseresen: "Cigi csak Morris van!"

Értettek belőle, hamarosan kiadták a kisebbik fiút, a Bobit. A másik három kisebbik középső gyermek, a Réj, a Dzsoki, meg a Lúszijó közben végig ott acsarogtak az ablakban. Bilincs a kölökre, behoztuk, csak előbb kitettük a Csupati csöveit. Na, akkor lett csak káricálás, hogy hát oda a sztalinorgona, pediglen most őt ezért adták ki nehéz vasban, és az egész BV rajta fog röhögni három évig. Megvigasztaltam, hogy négyig. Figyelem! Az ilyen apró, ám rendkívül okos vagányságokat tessék eltanulni tőlem, mert híres vagyok arról, hogy vagányabb vagyok, mint '78-ban a Kóbor Jancsi!

A harmadik ojjektum nem más, mint a "Royal King Queen Elizabeth Country Club Casino Steak House", hogy az anyja szentségit a kitalálójának, háromszor kellett miatta átírnom az akciótervet. A kocsma Tápióbelsőbélés főterén található, a helyi elit jár oda. Feladat: biztosítani őket a jó szándékunkról. Bemegyünk, mosolygunk, körülnézünk, hogy lássák, érettük vagyunk, akárcsak Szűz Mária miérettünk. A behatoló csoport a Csupati, meg a Kálmán. Adják össze úgy a felszerelést, hogy normálisan nézzenek ki, ne ilyen hülyén. Kálmán, ekkora gatya úgysem lesz, maga ezért maradjon mindig a pult takarásában. Vegye le azt a kopott inget!... Jesszusom, mi ez, rajsátor? Esőben adja már kölcsön, Kálmán, beállnék alá a Wartburgommal. Köszönöm!

Tiszta pisztoly? Bilincs? Gumibot? Rendben. Valaki adjon már neki egy fényesebb jelvényt. Ez jó lesz. Na! Egész jól néznek ki! A fejivel nem tudunk mit csinálni, de hát ez van. A razzia tehát a... a klubban indul. A többiek bevárják, míg a Kálmán, meg a Csupati visszajönnek, akkor mindenki felöltözik az eredeti ruhájába, aztán indul a razzia az elmondottak szerint. Addig maradjanak itt, mert hiányos az öltözetük, mint a Kálmánnak a fogsora. Istenem! Mao se látott egy helyen ennyi kínai alsónadrágot! Nem telik Dzsípresszre, vagy mi?!

Na, míg ezek visszajönnek, addig írjanak jelentést! Hogyhogy miről?! A razziáról. Alkonyodik. Csak nem képzelik, hogy ki merünk menni a sötétbe ezekkel a kocsikkal? És ha valaki megrugdossa a "Repedt Fazék" előtt?! Leesik róla a szatelit, aztán oda az EU-konformitás!

Na! Figyelem! Írógéééééééép-hez!

Hírek   |   Novellák   |   Regények   |   Az iróról