Hírek   |   Novellák   |   Regények   |   Az iróról

3. A terrorelhárítás


Jó reggelt, erőt, egészséget!

Na, ámberek, nagyon meg vagyok boldogulva, hogy megint itt vannak, hosszú volt az a tizenhat óra, amit pihenéssel, alvással kellett tölteni, éppen ideje, hogy begyüttek.
Ma be kell segíteni egy igen komoly akcióba, amit az efbijáj koncentrál... nem. Kombinál. Ez se... Szóval szervez, na!
Ne vigyorogjon, Kálmán, ne vigyorogjon, mint a szereplőválogató a pornószakmában, ne vigyorogjon, mert mingyá el fog kenődni, mint a májaskrém! Grammatikailag maga sincs a topon, hogy az anyja tanította volna arábusul inkább!

Szóval kérem, ma besegítünk a terrorelhárításba! Ismertetnem kell magukkal az akció részleteit, de azokat velem sem közölték. Aszonták, elég, ha felkészítem magukat úgy "ánblokk", vagy mi! Merthogy titokvédelem van, meg top széklet az egész akció, még a jenki rágógumijáért is civilbe köllött átmenni a Mancikához a kisbótba. Kérdezte is, hogy "mi van, főtörzs, ballonba', mint a Derrick? Csak nem titkos akció lesz?" Mindegy, nem ránk tartozik, mi titoktartunk. Mondtam, az Őragy Úrnak, hogy értettem. Erre idefelé rám vigyorog a sajtós, hogy "maguk biztosítják a sarkokat a Pubertás téren, délután öt harminckor, amikor elütjük a rakétacsempészeket? Vegyen má' egy tiszta sapkát, mert a Blikkben nem fog jól mutatni, hogy a tetőről nézvést ilyen galambszaros a tányérja, főtörzs." Mire én nézek, mint a gázálarc: "milyen tetőről?!" Erre ő kinyitja a térképet és mutatja a házat. "Erről-e. Reggel óta ott guggol a két fotós, meg az oknyomozó az RTL-től."

Na, kérem, de ez nem a mi dógunk, majd csak akkor lesz, ha kiszivárgás esete forog fenn! Mer' az fenn forog, lenn nincs mit kiszivárogtatni, legfeljebb a hónunk alól, meg térdhajlatból, igaz-e Kálmán? Egyem azt a csatakos pamacsát! Nem megmondtam, hogy borotválja a hónalját? Hogy néz ki? Mint a dzsungel könyve! A Bagira simán elbújhatna, ha nem vóna olyan büdös!... Nem a Bagira, hanem maga!

Na, akkor mostan a terroristákról!
Őket rendőri szempontból el kell hárítani! Mit is jelent ez? Általában azt, hogy nem jó velük találkozni. Ha a találkozást el tudjuk hárítani, mán nyert ügyünk van! Az elhárítás egyszerű formái a félrenézés, a cipőfűzés, és az akut intézkedésbe kezdés egy tiloson átszaladóval. Ez utóbbi azért jó, mert le is fedjük magunkat, hiszen az intézkedést nem lehet abbahagyni, végig kell vinni! Ja, hogy a terrorista addig elmegy? Há' van ilyen. Ez a munkával járó hibaszázalék.
A bonyolultabb terror-elhárítási formák a tudathasadás színlelése, az amnézia, és a távolról követés, majd alkalmas helyen szem elől tévesztés, amit heves rádiózás követ.

A terroristának több formája van. Van a piknikus, meg az atletikus. Az atletikus általában a trópusokról jön, különben fázna egy szál trikóban. Ha például januárban egy atlétás barna fiatalember kóborol a Kossuth utcában, na az a terrorista! Elhárításának módozatait az imént említettem.
A terrorista más szempontokból is csoportosítható, de ez nem feltétlen szükséges, merthogy általában csoportosulnak ezek maguktól is, hogy a fene enné a fajukat!

Az első típus a zirás!
A zirás általában vallási alapból támad, de ha nem, akkor a vallási alapból szerzi az akciója anyagi hátterét. A zirás asszem kaotikus vallású, és a protestálókra vadászik. Teszi ezt bombával, pisztollyal, miegymással. Általában a lábán közlekedik, és a nyakán, itt baloldalon bőr van. Haja vörös, szeme zöld, előfordulási helye elsősorban a Szent Patrik napi, folyózöldrefestős felvonulás. Mivel ilyen illetékességi területünkön nincsen, tőle nemigen kell tartani.

A másik típus a zetás. Ez veszélyes, higgyék el nekem, vagy kérdezzék meg a Kálmánt. A Zetát ő vette el feleségül. Azt hitte, porszívó, de azóta ő az, aki le se szakad a kisgépekről. Ja, ő szív. Meg sűrít és nyel.
Na, a zetás azért harcol, mert baszk. Ezt én se értem igazán, de ha a mi történelmünket nézzük, ott is mindig akkor lett balhé, ha valami működött, aztán jött az ember, kicsit piszkálta és a vége baszk. A baszk a tengerentúlon is működik, ezt a jenki mondta, csak ahogy kivettem a szavaiból, ott nem baszk, hanem fucks. Vagy fax, tudja a rosseb! Náluk a zeta egy speciális női csoportja dolgozik, a Zetadzsónsz. Na, szóval, ha baszkot látnak, akkor nem a nevéből képzett igével próbálkozni, hanem csak szimplán, a tanultak szerint hárítsák el a terrort. Legalábbis maguktól.

A következő fajta a binláden. Ne, ez a legrondább. Az a nagy helyzet, hogy ahogy én látom, Ankarától keletre, és Delhitől nyugatra tökegyformák a huszonöt és negyvenöt közötti férfiak: olyan binládenformák. A binládennek nagy szakálla van, ájtatos szeme, fehér törölköző a fejin, és csak derékig látszik. Általában törökülésben ül. Ezért nem is értem, miért nem lehet elkapni. Kiegészítőként Kalasnyikovot hord, néha rázza is, de ez már a minősített eset, az meg a megyei kollégák hatásköre, fájjon érte az ő fejük. Na, a binláden megközelítése: lopva, haránt. Óvatosan, ahogy az asszonyt lepi meg az ember hajnalhasadtával, amikor már kiamodenteződtünk a tivornya után. Aztán ugorjunk rá, és mondjuk neki a törvény szerint: "Mégvágy, té gázember, té!!!" Ezt a tájszólást biztos érteni fogja, kipróbáltam. Ha megretten, nyertünk, ha nem, ő nyert.

A negyedik típus a celesztin. Ez ott lakik, ahol a ludat nem ismerik, a liba-nonban. Általában kövér, mert mindig van rajta egy mentőmellény. A drótokat meg ne húzzák a mellényen, mert úgy felfúvódik, hogy aztán elpukkan! Igazán nagy veszélyt a vadcelesztin jelent, merthogy az teherautóval jár! Amelyik mentőmellényesnél tehát C kategóriás jogosítvány van, az roppant veszélyes. Izráelben aszondanák, azonnal fogják le, és harapják át a nyakát, vagy egy rakettát a gyomrába helikopterről, de hát ez itt nem megy. Én aszondom, hogy a mentőmellényes C kategóriás jogsival már minősített eset, azaz...? Kálmán?... Jé! Jó válasz! Bizony megyei hatáskör!

Na, kérem, akkor most sorakozó, Kálmánt eresszék előre, mert ő ki van képezve a terrorelhárítás egyéb formáira is. Momentán ezek olyan titkosak, hogy mi nem is tudunk róla, de hogy nagy műsor lesz, az hóttziher! Képzeljük csak el, ahogy a Kálmán felszólítja a binládent: "na, te sárkányfűárus, azanyád, ide lehet jönni, mert ott téplek ketté, ahol a legvastagabb vagy!" Ez lesz ám a címlapfotó!

No, jön az Őragy Úr, de jól néz ki, isten éltesse.
Fel! Vigyázz!

Hírek   |   Novellák   |   Regények   |   Az iróról